100 jaar Radio Malabar
Begin mei 1923 lukte het voor het eerst om een rechtstreekse radioverbinding tot stand te brengen tussen Malabar (voormalig Nederlands-Indië) en Kootwijk. Lees hier meer achtergrond over deze bijzondere technische prestatie. De eerste verbinding Malabar-Kootwijk was dit weekend precies 100 jaar geleden. Ter gelegenheid hiervan zijn in Nederland door radiozendamateurs verschillende gelegenheidsstations ingericht.
Ook in Drenthe is een station ingericht. Dit station is niet voor bezoekers geopend; het is alleen via de ether te benaderen. Een gelegenheidsgezelschap van zendamateurs vanuit o.a. CAMRAS, Radio Club Assen, scoutingvereniging Beyloo ter Horst, VRZA, ASTRON en VERON maakt het mogelijk om op verschillende golflengten contact te maken met dit station. Het station is actief onder de roepletters (callsign) PA100KM. Na een succesvol radiocontact met dit station wordt ter herinnering een QSL-kaart gestuurd.
Bij PA100KM staan maar liefst 10 antennes opgesteld, van een schotel van 1,5 meter tot een draadantenne van 60 meter (die met behulp van pijl en boog tussen twee bomen is gespannen).
PA100KM is actief op alle amateur-HF banden (golflengten 10m tot en met 160m) in telegrafie (morse), telefonie (SSB) en verschillende digitale modes. Op deze lange golflengten reflecteert de atmosfeer radiogolven, en er worden wereldwijde verbindingen verwacht. Op kortere golflengten is het station actief via de amateur-satelliet QO-100.
De Dwingeloo telescoop maakt dit weekend verbindingen via de maan op golflengtes 23cm en 70cm, en zal ter gelegenheid ook de roepletters PA100KM gebruiken. Omdat de maan alleen in de nacht zichtbaar is, zal de telescoop dus ’s nachts actief zijn.
Naast het Drentse station PA100KM is er ook een vergelijkbaar gelegenheidsstation bij o.a. Radio Kootwijk op de Veluwe. Dat station heet PA100PCG, en in tegenstelling tot Drenthe worden in Kootwijk ook rondleidingen gegeven.
Over dit evenement schreef RTV Drenthe “100 jaar Radio Malabar gevierd met amateurstation in Dwingeloo“.