Weersatellieten ontvanger
Sinds kort hebben we de webSDR uitgebreid met een 137 MHz weersatellieten ontvanger. Naar aanleiding van positieve reacties van gebruikers na een korte testperiode hebben we besloten deze band permanent toe te voegen aan de CAMRAS webSDR. Deze NOAA en Meteor-weersatellieten kunnen worden gedecodeerd met speciale APT software zoals bijvoorbeeld SatDump of WXtoimg. De satelliet overkomst tijden kunnen bijvoorbeeld met de programma’s Orbitron of gpredict worden voorspeld.
Het verdient aanbeveling om de FM audiobandbreedte zo goed mogelijk aan te passen aan de breedte van het ontvangen signaal. Standaard staat deze op 10kHz. Door een technische beperking in het ontwerp van de webSDR is een maximale audiobandbreedte van 30kHz mogelijk. In de praktijk blijkt dat het hiermee mogelijk is om diverse NOAA satellieten te ontvangen. De 100 kHz brede signalen van sommige Meteor satellieten kunnen helaas niet of slechter worden ontvangen met de webSDR om eerder genoemde reden.
Na een paar weken testen met een verticale Discone antenne bleek dat de ontvangst wat tegenviel. Ondanks de 15m hoogte van de mast en een “vrij zicht” rondom en het feit dat de mast in een “radiostille zone” staat opgesteld. Door de RTL-SDR dongle daarna een tijdje aan de horizontale 4 elements Yagi-antenne te koppelen van de “GRAVES” meteoren stream bleek dat de signalen aanzienlijk sterker doorkwamen.
Na wat speurwerk op het internet naar een voor ons nog optimalere WXsat antenne kwam ik een tweetal artikelen op websites tegen van een Italiaan genaamd Jacopo (IU1QPT) en een Kroaat Adam (9A4QV) . Volgens genoemde auteurs werkt een in 120 graden gevouwen dipool antenne uitstekend om weersatellieten te ontvangen. Ze bewijzen dat door screenshots te tonen van mooie door hen ontvangen weersatellietplaatjes, zoals onderstaand. Genoemde mensen claimen bovendien dat dit ontwerp, hoewel theoretisch 3dB minder, in de praktijk “verwaarloosbaar” minder goed presteert dan een speciale quadrifilar helix antenne (QFH) of een turnstile antenne. Dat komt voornamelijk “omdat dergelijke antennes lastig zelf te construeren zijn en daardoor in de praktijk vaak wat minder goed werken dan theoretisch berekend is”, aldus Adam. En “in het geval dat per abuis de verkeerde draairichting “LHCP” i.p.v. “RHCP” gekozen is de signalen zelfs 20dB minder goed ontvangen worden dan met de V-dipool”. E.e.a. klinkt vrij aannemelijk. Bovendien, omdat bovenin onze mast al een Discone antenne zit, is er geen mogelijkheid om hier een QFH antenne te plaatsen. Dus zal de perfectionist onder de lezers, die toch graag van een QFH of Turnstile antenne gebruik wil maken, wat dieper in de buidel moeten tasten en een dergelijke m.i. vrij prijzige antenne kopen.
<
Screenshots: “Jacopo’s Lair”website
Antenne bouw
foto’s: CAMRAS (Simon Bijlsma), 120 graden gevouwen dipool antenne met rechts een uitvergroting van het aansluitdoosje
De genoemde 120 graden gevouwen dipool antenne is eenvoudig na te bouwen en dat heb ik gedaan voor de 137 MHz “meteo band” webSDR ontvanger. De antennes die op de genoemde websites getoond worden zijn naar mijn idee wat minder geschikt voor een permanente opstelling omdat de gebruikte kroonsteentjes door weersinvloeden gemakkelijk kunnen gaan corroderen en de elementen gemakkelijk kunnen verbuigen door harde wind of doordat er vogels op de antenne gaan zitten. Daarom heb ik vergelijkbare aluminium materialen gebruikt als bij de andere antennes, die ik gebouwd heb voor voor de 2m en 6m band, en waarvan ik de bouwbeschrijving elders op deze website heb beschreven. Bovenstaande foto’s tonen het resultaat van de WXsat dipool.
Merk op dat de dipool elementen, in tegenstelling tot wat Jacopo en Adam in hun artikelen vermelden, in dit geval 52cm lang zijn om resonant te zijn bij 137 MHz. Genoemde personen noemden lengtes van respectievelijk 54cm en 53,4cm. De door hen gebruikte 3mm en 3,25mm elementen zijn veel dunner dan de 10mm dikte die ik gebruikt heb en dat heeft invloed op de verkortingsfactor (vf) en daarmee de fysieke lengte.
De kosten voor deze antenne schat ik op 25 a hooguit 30 euro, ik had de materialen nog liggen waardoor ik niet de precieze actuele prijs weet. Wie alleen een tijdelijke antenne opstelling wil adviseer ik het ontwerp van Jacopo en Adam te gebruiken omdat die antennes eenvoudiger te maken zijn en bovendien nog goedkoper ook.
Antenna analyzer
Tekstbijdrage: Simon Bijlsma (PA7SB), radiozendamateur, amateur astronoom en vrijwilliger bij CAMRAS, het C.A. Muller Radio Astronomie Station.