Non-profit vrijwilligersorganisatie
Stichting CAMRAS is een non-profit vrijwilligersorganisatie die de Dwingeloo Radiotelescoop beheert, onderhoudt en gebruikt.
CAMRAS is op initiatief van een aantal enthousiaste radioamateurs en met toestemming van NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) op 29 januari 2007 opgericht door ASTRON (Netherlands Institute for Radio Astronomy) – eigenaar van de radiotelescoop – en VERON (Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland).
De stichting heeft de ANBI status (algemeen nut beogende instelling).
De actieve kern van CAMRAS bestaat uit een vijftigtal enthousiaste en inspirerende vrijwilligers. Deze vrijwilligers – mannen en vrouwen – zijn voor een groot deel radioamateurs en amateurastronomen. Ze komen uit het hele land en een aantal uit omliggende landen en hebben zowel technische als niet-technische achtergronden. Alle leeftijdsgroepen zijn vertegenwoordigd: van schoolgaand en werkend tot gepensioneerd.
Een deel van de CAMRAS-vrijwilligers is of was verbonden aan een
- afdeling van de VERON (Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland);
- afdeling, werkgroep of publiekssterrenwacht van de KNVWS (Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde);
- andere amateur- of publiekssterrenwacht (publiekssterrenwachten en amateurverenigingen);
- technisch of wetenschappelijk onderzoeksinstituut waaronder voor astronomie;
- bedrijf voor telecommunicatie, ICT, mechanische techniek of elektrotechniek.
In deze organisaties zijn voldoende mensen voorhanden met kennis van zaken op het terrein van astronomie en/of radiotechniek of met andere bekwaamheden om een waardevolle bijdrage te leveren aan het onderhoud, het gebruik en de instandhouding van de Dwingeloo Radiotelescoop. Ook kunnen zij daar begrijpelijk en enthousiast over vertellen.
Amateurs spelen dus een belangrijke rol in het voortbestaan van de Dwingeloo Radiotelescoop als technisch en wetenschappelijk monument. Onder het motto use it or lose it garanderen zij met hun vrijwillige en belangeloze inzet en met hun kennis en professionaliteit een goed onderhoud en een goed gebruik van dit bijzondere historische rijksmonument. Dat is een dwingende voorwaarde voor het behoud ervan.
Het bestuur van Stichting CAMRAS bestaat uit tenminste drie leden. Een bestuurslid wordt door ASTRON benoemd.
Het bestuur bestaat sedert oktober 2022 uit:
- Dick Harms (voorzitter)
- Michel Arts (secretaris – benoemd door ASTRON)
- Harm Munk (vicevoorzitter )
- Hans van der Meer (penningmeester)
- Gerard Boons
Bestuursondersteuners zijn:
- Tammo Jan Dijkema (coördinator PR)
- Ard Hartsuijker (administratie en PR)
- Frans de Jong
De Raad van Advies bestaat uit:
- Marijke Haverkorn, hoogleraar Astrofysica aan de Radboud Universiteit Nijmegen
- Vincent Icke, hoogleraar Sterrenkunde aan de Universiteit van Leiden en bijzonder hoogleraar Kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam
- Frank van Vliet, principal scientist radar technologie TNO, hoogleraar Microgolftechniek aan de Universiteit Twente
CAMRAS heeft relaties met:
- ASTRON (Netherlands Institute for Radio Astronomy) – ASTRON is eigenaar van de radiotelescoop
- VERON (Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland)
CAMRAS is lid van:
Het acroniem CAMRAS is afgeleid van C.A. Muller Radio Astronomie Station en verwijst naar elektrotechnicus prof. ir. C.A. Muller. Samen met de astronomen prof. dr. J.H. Oort en prof. dr H.C. van de Hulst en vele technici en wetenschappers heeft hij Nederland op de radioastronomische kaart gezet. Het goed functioneren van de Dwingeloo Radiotelescoop is zijn levenswerk geweest. Een groot deel van zijn wetenschappelijke carrière is dan ook met deze radiotelescoop verbonden. Hij was de eerste directeur van de Radiosterrenwacht in Dwingeloo.
Prof. Muller (1923-2004) was ook een enthousiast radiozendamateur (PA0CAM sk) die de radiotelescoop in het verleden met andere radiozendamateurs bij gelegenheid wel eens gebruikte om aan wedstrijden (zogenaamde ‘contests’) deel te nemen.