Radiotelescoop brengt e-st@r-II satelliet op het rechte pad
Op 7 juli 18:31 uur komt satelliet e-st@r-II over. Deze satelliet van het type CubeSat wordt door de Polytechnische Universiteit van Turijn in Italië gebruikt voor opleiding en onderzoek. De satelliet heeft een probleem: hij is vrijwel onbereikbaar voor controle vanaf de aarde. Vrijwel, maar misschien kan de Dwingeloo Radiotelescoop uitkomst brengen …
De bedoeling is dat CAMRAS de satelliet een tweetal commando’s gaat geven. Het eerste commando moet er voor zorgen dat de satelliet elke 30 seconden data naar de aarde gaat uitzenden; dat doet hij nu om de twee minuten. Het tweede moet er voor zorgen dat de stand van de satelliet aangepast kan worden. Deze commando’s worden verpakt in twee data-pakketten die door de radiotelescoop richting satelliet worden verzonden. Of dat gaat lukken en of dat ook nog succes heeft?
Aan het einde van de middag zijn wij – Jan van Muijlwijk (PA3FXB), Erik Tiddens (PD1ET) en Cor Veldman (PE0SHF) – bij de schotel. Omdat de satelliet zendt en ontvangt in de 70 centimeter band wordt de 70 cm zender aangesloten en omstreeks zes uur ’s avonds doen we een testuitzending met een elevatie van 15 graden om zeker te weten dat alles werkt.
De eerste overkomst van de e-st@r-II die we kunnen benutten duurt van 18:29 tot 18:40 uur. Omdat we nooit zenden met de schotel onder een elevatie van 10 graden is het tijdsbestek om data omhoog te sturen korter. Maar signalen van de satelliet ontvangen kan zodra deze boven de horizon uitkomt.
Om 18:29 ontvangen we de satelliet. De telescoop volgt de baan van de satelliet en als we een elevatie van 10 graden bereikt hebben verzenden we om 18:31 het eerste commando. We moeten nu 30 seconden wachten … De spanning stijgt … 30 seconden later meldt de e-st@r-II zich: het is gelukt! Iedere 30 seconden stuurt de satelliet nu een signaal naar de aarde.
Om 18:32 sturen we het tweede commando omhoog. We kunnen niet controleren of dat commando aangekomen is en werkt omdat er voor ons geen merkbaar resultaat zal zijn. Maar de satelliet meldt zich iedere 30 seconden met een radiosignaal en een registratie hiervan sturen we naar de Italianen. Die analyseren het signaal direct en melden dat het tweede commando niet is aangekomen. De satelliet is nu achter de horizon verdwenen maar we krijgen nog een kans. Omstreeks 20:00 uur komt de satelliet weer over – in een iets lagere baan – en gaan we het weer proberen.
Om 20:08 gaat het tweede commando opnieuw enkele keren vanaf de telescoop naar de satelliet. We kunnen horen dat het terugkomende radiosignaal van de satelliet nu anders klinkt, maar of het daadwerkelijk gelukt is? We sturen opnieuw onze registraties naar de Italianen. Morgen zullen we horen of ook het tweede commando is aangekomen!
Deze bijzondere actie maakt duidelijk dat de Dwingeloo Radiotelescoop voor dit soort experimentele doeleinden prima diensten kan bewijzen. De combinatie van een grote schotel en de mogelijkheid om op bijzondere frequenties te ontvangen en vooral te zenden, blijken wereldwijd beperkt voorhanden te zijn. Maar ook dat de vrijwilligers van CAMRAS goed kunnen samenwerken met de beheerders van dit soort experimentele satellieten.