Dwingeloo hoort de BEESAT-3
Bijna vijf jaar na de lancering heeft Jan van Muijlwijk tijdens de CAMRAS clubdag op zondag 7 januari 2018 de BEESAT-3 picosatelliet waargenomen. Deze “Berlin Experimental and Educational SATellite” draait vanaf zijn lancering in 2013 in een lage baan om de aarde. Maar de wetenschappers van de Technische Universiteit Berlijn hebben de satelliet na de lancering nog niet kunnen horen. Op basis van een uitgebreide analyse denken zij dat de meest waarschijnlijke oorzaak is dat de antenne niet is uitgevouwen. BEESAT-2 van dezelfde lancering werkt nog steeds perfect. En de oudere BEESAT-1 reageert al meer dan 8 jaar goed. Ook de in 2016 gelanceerde BEESAT-4 en de in 2017 twintig kilogram zware nanosatelliet TechnoSat werken beide perfect.
Omdat ze hadden gehoord van de buitengewoon goede ontvangstmogelijkheden van de Dwingeloo Telescoop heeft de projectleider Merlin Barschke CAMRAS gevraagd eens te willen luisteren. Standaard staan de BEESAT-2 en -3 op ‘uit’ dus ze moesten zelf een commando sturen naar beide satellieten om ze ‘aan’ te zetten. In Dwingeloo hoorden wij BEESAT-2 zoals te verwachten was met erg sterke signalen. En tot ieders vreugde kwam een half uur later BEESAT-3 boven de horizon en die was met de radiotelescoop net zo hard te ontvangen.
Met de door Jan van Muijlwijk verzamelde gegevens kon het BEESAT-3-team vervolgens zelf contact leggen en gegevens ophalen van hun satelliet met behulp van het grondstation van de Technische Universiteit Berlijn. De bijgevoegde afbeelding toont het eerste dataframe dat ooit van BEESAT-3 in Berlijn is ontvangen – de satelliet bevindt zich in uitstekende staat!